FAQ

FAQ
Een rijles bij Rijschool Arikan duurt 60 minuten. We raden je aan in blokken van 75/90 minuten te lessen. Zo ontstaat er meer ruimte om per keer alle lesstof te behandelen en pak je het veel sneller op dan wanneer je maar een uurtje zou lessen.

De beste en snelste resultaten worden bereikt als je tenminste 2 of 3 maal per week 75/90 minuten rijles hebt. Heb je niet zoveel tijd per week, dan kan minder natuurlijk ook. Of meer als je snel je rijbewijs wilt halen (zie de Spoedcursus).

Hoeveel lessen heb ik nodıg om het rijbewijs te kunnen halen?

Gemiddeld heeft een persoon 40-45 uur les nodig om het rijexamen met goed gevolg te kunnen afleggen. Na de intake / proefles wordt bepaald hoeveel lessen jij nodig zult hebben. Heb je al enige ervaring og heb je gewoon talent, dan zul jij waarschijnlijk minder lessen nodig hebben. Heb je faalangst of een andere beperkende factor, dan zijn het er waarschijnlijk iets meer. Rijschool Arikan heeft voor iedereen een geschikt lespakket.

Ja, dat is mogelijk. De lestijden bepalen wij in overleg op maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 21:00.

Als je rijlessen hebt bij Rijschool Arikan word je, afhankelijk van je woonadres, thuis of op station Utrecht Centraal opgehaald en afgezet. Informeer rijschool welke situatie voor jou geldt.

Je kunt tot 24 uur van tevoren je rijles kosteloos annuleren. Eventueel kan er een nieuwe rijles worden ingepland als er nog ruimte is in de agenda.

Ja, als je hebt gekozen voor een lespakket van Arikan Rijschool Utrecht kun je in 2 of 3 termijnen betalen. Hiervoor worden geen extra (administratie)kosten berekend. 

Arikan Rijschool Utrecht heeft de afgelopen jaren altijd een hoog slagingspercentage gehad: hoger dan het gemiddelde voor rijscholen in Utrecht. Via rijschoolgegevens.nl kun je het actuele slagingspercentage bekijken.

Ja, dat is mogelijk als tijdens de intake blijkt dat je hiervoor in aanmerking komt. Lees meer op de pagina 'Spoedcursus' of meld je direct aan voor de intake les.

Kan ik dırect beginnen met het volgen van rijlessen bij Rijschool Arikan?

Als je je hebt aangemeld voor de proefles wordt er binnen enkele dagen contact met je opgenomen om de vrijblijvende proefles zo snel mogelijk in te plannen. Je kunt daarna in principe direct beginnen met je rijlessen als de tijden waarop jij wilt lessen beschikbaar zijn.

Zit je krap in de tijd, dan is het raadzaam om even contact op te nemen voordat je je inschrijft voor de proefles. Zo heb je direct duidelijkheid over de mogelijkheden.

Hoe oud moet ik zijn om deel te kunnen nemen aan het theorie examen?

Om een theorie examen af te leggen moet je minmaal 16 jaar oud zijn.

Je kunt via het CBR zelf je theorie examen reserveren

Je moet naar het theorie-examen het volgende meenemen:

  • Een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs
  • Oproepkaart theorie examen
Hoe oud moet ik zijn om deel te kunnen nemen aan het praktijk examen?

Om een praktijk examen af te leggen moet je 16,5 jaar of ouder zijn.

De actuele kosten van het praktijk examen kun je bekijken op de pagina 'Tarieven'. De kosten van het praktijk examen zijn opgebouwd uit drie delen: kosten die het CBR in rekening brengt; aanvraagkosten; en kosten voor het gebruik van de lesauto gedurende het praktijk examen. 

Je moet naar het praktijk examen het volgende meenemen:

De toets is een rijtest die verloopt als een echt examen. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen en om eventuele nervositeit weg te nemen. Onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) heeft uitgewezen, dat de slaagkans door een tussentijdse toets met twintig procent kan toenemen.

Een examinator van het CBR beoordeelt tijdens de tussentijdse toets hoe het met je rijvaardigheid is gesteld. Hij neemt alles onder de loep wat bij een echt examen ook getoetst wordt.

Je instructeur rijdt mee. Na afloop van de toets krijg je van de examinator een adviesformulier mee. Daarop brengt de examinator per onderdeel advies uit. Je kunt aan de hand hiervan precies zien aan welke onderdelen je nog moet werken. Tijdens de toets kun je vrijstelling verdienen voor het onderdeel bijzondere verrichtingen op het eerstvolgende rijexamen. Het CBR ziet het afgelegd hebben van een TTT zeker als een streepje voor op je echte examen!

Iedereen die examen doet bij het CBR moet een verklaring van geschiktheid hebben. Dat is een formulier met vragen over de lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Indien je een of meer vragen op de eigen verklaring met ja beantwoordt, moet een arts er een aantekening op zetten. Bij bepaalde medische aandoeningen kan het CBR naast de aantekening van een arts ook vragen om een onderzoek door een medisch specialist, zoals een oogarts of neuroloog. Indien je alle vragen met nee kunt beantwoorden behoef je geen extra keuring als hierboven omschreven te onder gaan.

Om rijlessen te kunnen volgen moet je 16,5 jaar of ouder zijn.

Zonder jouw toestemming kan je rijschool geen tussentijdse toets of praktijkexamen reserveren bij het CBR. Je kunt je rijschool machtigen via Mijn CBR. Om het je makkelijk te maken heeft het CBR een flyer gemaakt waarop stapsgewijs wordt uitgelegd hoe je je rijschool kunt machtigen.

TOP